Mistä on menestyvät rallikuljettajat tehty? | Hinnerjoen Yritys

Mistä on menestyvät rallikuljettajat tehty?

Ralli on vauhdikas laji. Sorateiden kunkku on nopearefleksinen, rohkea, luottaa kartanlukijaansa ja tuntumaansa sekä päättäväinen. Rallissa muiden urheilulajien mukaisesti fyysinen kunto pitää olla erinomainen. Kansallisella tasolla menestyäkseen tai omaksi huvikseen voi rallia ajaa melkein kuka vain edellä kuvatun kaltainen. Mutta ennen kaikkea tarvitaan lahjakkuutta, jota maailman huipulla ei edes harjoittelemalla voida korvata. Koska myös ralli on nykyään hyvin kaupallistettu tuoteperhe sekä kallis laji, helpottaa mielenkiintoinen persoona uralla etenemistä. On ehkä valitettavaa, miten suuri merkitys ulkourheilullisillakin tekijöillä voi olla uralla etenemiselle.

Rallipoluilla ei epäröidä. Kun erikoiskoe on kartanlukijan kanssa nuotitettu, luottaa kuljettaja kartturinsa ohjeisiin sataprosenttisesti. Jos kartturin mukaan kaarteen jälkeen aukeaa suora, painetaan kurvista ulos vauhdilla. Erinomainen esimerkki ralliauton sisällä vallitsevasta luottamuksesta on Timo Mäkisen 1000 Lakes Rallyssä eli Suomen rallissa (nykyinen Neste Oil Rally Finland) legendaarisen Ouninpohjan erikoiskokeen ajaminen loppuun saakka kesken ajon pystyyn nousseen konepeiton takaa – vieläpä erikoiskokeen kolmanneksi parhaalla ajalla.

Tie menestykseen käy usein vain sitkeän harjoittelun kautta. Lajin kalleudesta johtuen kannattaa aloittelijan aloittaa joko vuokra- tai kimppa-autolla. Ainakaan uraa ei kannata aloittaa kalliilla erityisen kilpailukykyisellä autolla, jonka huolto ja ylläpito vievät aikaa ja rahaa harjoittelulta. Ensimmäisinä kausina kun harvoin kärkipään vauhtiin pääsee muutenkaan, niin arvonalenemisenkin myötä liioitellun suorituskykyisellä autolla aloittaminen tulee vain kalliiksi. Omat rajat ja fysiikan lait tulevat tutuiksi hieman edullisemmallakin autolla ja ehkäpä näytöt voivat johtaa sopiviin yhteistyökumppanuuksiin, jolloin sponsorirahoituksella on harrastusta helpompi viedä eteenpäin – ehkä kohti ammattilaisuraa?

Luonnollisesti huippukuljettajan uralla on lahjakkuudesta huomattava hyöty. Ranskalainen ennätysmies, yhdeksänkertainen maailmanmestari Sébastien Loeb aloitti uransa vasta yli 20-vuotiaana, mikä osoittaa, ettei lahjakkuuden merkitystä voida ylikorostaa harjoittelun määrään nähden.